Hoe voorkom je zenuwen voor je rijexamen?

  • door

Het is niet heel vreemd dat je zenuwachtig bent voor je rijexamen gaat afnemen. Het is een super belangrijke dag voor jou, want je moet en zal je rijexamen halen! De druk is enorm en je moet hier goed mee om zien te gaan. Om jou goed op weg te helpen en deze dag ook echt jouw dag te maken bedachten we ons dat het belangrijk is om jou een aantal tips te geven. Lees je mee?

Vertel het niet aan iedereen

Een handige tip om jezelf niet te veel druk op te leggen is om niet tegen iedereen te vertellen dat je jouw rijexamen gaat afnemen. Het afrijden is al spannend genoeg en hoe meer mensen het weten hoe groter de kans bestaat dat de druk toeneemt. Vooral jongeren die vaker dan een keer moeten afrijden gaan op den duur niet meer vertellen dat ze moeten afrijden. Dit verlicht de druk die het met zich meebrengt.

Les voor het afrijden

Het is vrij gebruikelijk om een rijles te hebben voordat je moet afrijden. Je zal ook altijd zelf rijden naar het examen zodat je alvast ingereden bent en eventueel kan wennen aan het weer.

Een andere tip is om in de week dat je gaat afrijden nog een aantal extra lessen neemt om de puntjes op de i te zetten. Zo zorg je ervoor dat je de volledige focus hebt.

Kalmeringsmiddel

Als je het echt zo spannend vind dat je bang bent voor een black-out of om te falen dan kunnen we je een kalmeringsmiddeltje aanraden. Hierdoor ga je net wat meer ontspannen naar die laatste uren toe. Maar neem alsjeblieft niet teveel in. Je moet nog rijden natuurlijk.

Klaar voor de grote dag?

Zenuwen voor rijexamen? Weg ermee! Hopelijk kan je wat met deze tips en ben je helemaal klaar voor de grote dag.